Μέρα …μπόξινγκ

Παρά το συνθετικό «μποξ» η 26η Δεκεμβρίου στη Βρετανία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την πυγμαχία. Ούτε είναι η ημέρα για να επιστραφούν ανεπιθύμητα χριστουγεννιάτικα δώρα. Η ακριβής προέλευση των διακοπών είναι άγνωστη και είναι πιθανό η Boxing Day να ξεκίνησε στην Αγγλία καποια στιγμή κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα.

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε γιατί οι υπηρέτες και οι υπάλληλοι έπρεπε να εργάζονται την Ημέρα των Χριστουγέννων, έτσι  έπαιρναν άδεια την επομένη για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους και μέσα σε κουτιά μετάφεραν τα περισσεύματα των φαγητών και μικροδώρα.

Μια άλλη θεωρία θέλει οι εκκλησιές κατά την περιόδων των γιορτών να τοποθετούν κουτιά στην είσοδο τους όπου οι ενορίτες κατέθεσαν κέρματα για τους φτωχούς και τα άνοιγαν και διένεμαν στις 26 Δεκεμβρίου, γιορτή του Αγίου Στεφάνου.

Με την πάροδο του χρόνου, την συγκεκριμένη μέρα συμπεριέλαβαν και με την δωρεά κάτι πολυτίμου ή χρηματικού ποσού προς τον υπάλληλο ή υπηρέτη που είχε αποδώσει καλύτερα τη χρονιά που πέρασε.

ovi_greece_1218_006a.gif

Leave a comment