Είθισται ανάσταση …καλή;

Είθισται τέτοιες μέρες, εορτάσιμες, επετειακές κλπ. να αφιερώνουμε το κυρίως κομμάτι της γραφής μας στο ευχολόγιο. Είθισται!

Το δε Πάσχα και με λίγη βοήθεια από την ανάσταση, προσφέρεται για ευχές με πολλαπλές αναφορές και ερμηνείες.

«Καλή Ανάσταση» σου λέει ο άλλος κλείνοντας το μάτι και ξέρεις -επειδή τον ξέρεις, καμία σχέση με τον Χριστό η ανάσταση που σου εύχεται αλλά με την σταύρωση του …Αλέξη. «Καλή Ανάσταση», όπου αναστημένος εσύ με πολύ βοήθεια από τον Κούλη που θα το κάνει όταν βγει πρωθυπουργός του Τσοβόλα το δωσ’ τα όλα!

Περιμένετε, υπάρχει και ο άλλος που όταν σου λέει «Καλή Ανάσταση» στην πραγματικότητα εννοεί, ξαναβγάλεμε κι εγώ θα σουβλίζω ένα αρνί την ημέρα για χάρη σου… Παραμύθα και οι μεν και δε, αλλά κόβει κανένας αποδείξεις για τι ευχές που δίνει;

Κι αυτά στα είθισται συμπεριλαμβάνονται.

ovi_greece_0419_007e.gifΑυτό που εχει αλλάξει όμως τα τελευταία χρόνια είναι ότι ακόμα κι εμείς, οι καθημερινοί, όταν αντευχόμαστε «Καλή Ανάσταση», καμία σχέση με την …Ανάσταση. Την δικιά μας, την πολύ προσωπική ανάσταση ευχόμαστε και ελπίζουμε. Γιατί μεταξύ του αυτόν τον μήνα δεν πληρώνω το τηλέφωνο και τον επόμενο την ΔΕΗ, οι πολλοί στην Ελλάδα ζούνε την σταύρωση καθημερινά χωρίς υμνολόγια και λουλούδια.

Και ποια ανάσταση να περιμένει ο πεινασμένος και ο άστεγος στην Ελλάδα του 2019; Να τον θυμηθεί ο πλουμιστός λελές του Αμαρουσίου και ο ιός (σωστά το γράφω) της Ντόρας που θα του φέρουν λόγω ημέρας …συσσίτιο μαγειρίτσα;

Δεν υπάρχουν ευχές γιατί δεν υπάρχουν αναστάσεις και δεν θα υπάρξουν αναστάσεις όταν η ζωή και το βιός μας κυριαρχείται και σταυρώνεται καθημερινά από νεκροζωντανούς.
Ζόμπι.
Πολιτικά ζόμπι, χουντικά ζόμπι, ναζιστικά ζόμπι, δήθεν ζόμπι και νταβατζήδες ζόμπι. Ζόμπι από το χτες, το σήμερα και το αύριο.

Καλύτερα ας αφήσουμε την ανάσταση που χάνει το νόημα της και ας δώσουμε νόημα σε αυτό που ακολουθεί, την εργατική πρωτομαγιά. Κι εκεί δεν υπάρχουν ούτε …αναφορές ούτε ερμηνείες. Το μήνυμα είναι πεντακάθαρο και …αναστάσιμο!

Τέλος και επειδή …είθισται μια ευχή που την εννοώ από τα βάθη της ψυχής μου: να είστε καλά, δυνατοί και υγιείς.

Θάνος Καλαμίδας

Leave a comment